Død over snehvit!
2012 har vært et stort år for små mennesker. Med to Snehvitfilmer på kino, en kortvokst sitcom fra Ricky Gervais og den største Game of Thrones-stjernen på 135cm i sokkelesten, har de lave fylt både kinolerret og tv-skjermer året rundt. Sist, men ikke minst, kommer nå den største kortvokstfilmen av dem alle: Hobbiten. Likevel har året ikke bare vært et eventyr for kortvokste skuespillere.
Tekst: Torgeir Blok
Kortvokst opprør
I 1932 skapte filmen Freaks stor furore på grunn av en rollebesetning bestående av mennesker med ekte deformasjoner. Blant disse var også flere kortvokste, som spilte nettopp «circus freaks».
Kortvokste mennesker var derimot langt ifra fremmed for underholdningsbransjen. I århundre hadde de opptrådd på teater, kongelige slått og omreisende sirkus. Deres sjeldenhet gjorde dem til myteomspunnede vesener, og da Disney ga ut en animert tolkning av et Grimm eventyr i 1937, ble en ny stereotype født. På tross av tittelen var det nemlig ikke Snehvit som var den store stjernen i filmen, men snarere de 7 dvergene som gjorde at kortvokste ville bli assosiert med søte, syngende gruvearbeidere i all fremtid. Dette førte siden til kjærkomne karakterer som Willy Wonkas Oompa Loompaer, Ewokene i Star Wars, og en hel kortvokst landsby i Willow.
På godt og vondt har eventyret om Snehvit forblitt en bauta for de kortvokste. Dog Disney nylig kansellerte sin planlagte nyinnspilling av Snehvit etter dårlige besøkstall til Tarsem Singhs Mirror, Mirror, kastet hermegåsa Asylum Films seg på medieoppstyret med en billig Snehvit-film de håpte ville forvirre foreldre nok til å kjøpe billetter til det de trodde var en Disney-produksjon.
Dette forarget som vanlig de store filmstudioene, men deres jammer var minimal i forhold til bråket som oppstod da Snowwhite and the Huntsman viste seg å ha brukt fullvoksne skuespillere til å fremstille de famøse dvergene. Denne gangen var det de kortvokstes egen forening, Little People of America, som protesterte og mente at akkurat som at filmindustrien er pålagt å bruke kvinnelige stuntmen til kvinnelige karakterer, burde enhver filmdverg spilles av en ekte kortvokst. Konflikten toppet seg da den kortvokste underholderen Matt McCarthy truet med å samle hundre kortvokste venner og protestere utenfor kontorene til Universal.
Til syvende og sist
Vidar Letho er 128cm høy, og etter 10 år i underholdningsbransjen er han antakeligvis den best kjente kortvokste skuespilleren i Norge. Selv om han kan forstå tankegangen til Matt McCarthy, mener han også at det er veldig mange kortvokste som aldri kunne tenkt seg å spille i atter en Snehvitfilm.
- Hadde det vært opp til meg så hadde hele Snehvithistorien blitt fjernet fra bøkene. All respekt til både Grimm og Walt Disney, men jeg skulle gjerne sett at den ikke ble filmatisert noe mer, og heller ble til et veldig gammelt eventyr som ingen forteller lenger. For det finnes faktisk fortsatt kortvokste som er oppdratt til å tro at det eneste de kan gjøre i livet er å opptre på et sirkus eller i en freaka film.
Eventyrboka lukkes
Selv storkoser Letho seg likevel i underholdningsbransjen. Han opptrer regelmessig som stand-up komiker, og har også vært å se på tv-skjermen i programmer som Torsdagskveld fra Nydalen og Nårje.
- Jeg synes bransjen er veldig ålreit og ser på min person som en mulighet til å være med på veldig mye. Samtidig får jeg mange telefoner som jeg takker nei til, fordi jeg legger klare premisser på ting jeg vil gjøre. Jeg stiller aldri opp i sirkus eller eventyr for å spille en dverg. Det mener jeg er å gå bakover til en tid da de kortvokste ble brukt til freakshow og skulle gjøre ablegøyer bare fordi de så rare ut, sammen med feite damer og folk med seks fingre på hver hånd.
Vidar Letho er ikke alene i å takke nei til kortvokste roller. Peter Dinklage er i dag mest kjent for sin rolle i Game of Thrones, men han sa også nei til flere hundre roller før han fikk sitt store gjennombrudd i indiefilmen The Station Agent fra 2003. Dette er en film som har fått enorm betydning for kortvokste etter at den virkelig viste at lave skuespillere ikke bare kunne å synge søtt, men også egnet seg til seriøse roller. Jordan Prentice er en annen som har vist at kortvokste også kan være vel så tøffe som enhver filmstjerne, i filmer som Weirdville og In Bruge. Tony Cox derimot snudde stereotypen på hodet da han spilte den mest avskyelige hjelperen noen julenisse har hatt, i Bad Santa.
Store muligheter
Vidar Letho sier at forholdene har endret seg i positiv retning også i Norge, men mener dette er fordi han er med på å forme det selv. Han forlanger alltid å få manus på forhånd og har inntrykk av at filmskapere er positive til hans kommentarer. Men selv om han insisterer på å bare ta roller som stiller hans kortvokste person i positivt lys, forteller han at det også er mulig å snu fordommene til sin fordel.
- Jeg har brutt med mine egne prinsipper to ganger, og det har vært bevisst. I 2000 fikk jeg tilbud om å være konferansier for en internasjonal dramakonferanse i Bergen. En av de prominente gjestene var Martha Louise, og den gang var hun ikke engleprinsessen som hun er i dag, men eventyrprinsesse. Derfor skulle jeg kles ut i narrekostyme fra middelalderen. Rent prinsipielt ville jeg ikke sagt ja til det, men jeg ville gjerne ha det på CVen at jeg hadde gått hånd i hånd med Martha Louise i Grieghallen, og det bruker jeg i pressemeldinger for alt det er verdt den dag i dag. Jeg hadde også et veldig kort medlemskap i Turboneger, der jeg spilte mini-Hank på deres Amerika-turne. I utgangspunktet er det også for freaky for min filosofi, men jeg hadde aldri vært i USA, og da fikk jeg muligheten til å opptre over store deler av landet med et av Norges aller største rockeband gjennom tidene. I tillegg fikk jeg godt betalt og møtte Jackass-gjengen. Det var en opplevelse jeg ville ha med meg.
To skritt frem og et tilbake
Løfter om penger og berømmelse kan sette enhver skuespillers prinsipper på prøve. Selv om forholdene visselig har forandret seg for kortvokste, er det ikke mangel på de som fortsatt griper enhver sjanse til å spille mini-versjoner av andre stjerner, julenissealver og hoffnarrer. Om kortvokste i årevis har kjempet for å få folk til å slutte å bruke ordet “midget”, dukker det fortsatt opp filmer som Midgets vs Mascots, hvor hele handlingen oppsummeres i tittelen. Gode roller er sjelden vare for alle skuespillere, men de kortvokste får aldri velge fra øverste hylle. Det er ikke lett å slå igjennom som skuespiller når alle roller du blir tilbudt enten krever å være skjult bak en heldekkende dyrekostyme som i Howard the Duck, eller sitte i en pipende hermetikkboks som R2-D2 i Star Wars. Ofte begrenses også jobbtilbudene seg til rene spesialeffekter i form av såkalte «scale models» der proporsjonene skaper perspektivforvrengninger, slik som på slutten av Casablanca der kortvokste går på et miniatyrfly i bakgrunnen av en scene. Peter Dinklage har også spilt en drømmedverg i filmen Living in Oblivion, hvor han forbannet utbryter ”Everybody thinks that putting a midget in a movie automatically makes it a dream sequence”. Og selv om han absolutt har et poeng, så er det heller ikke til å stikke under en stol at det mest minneverdige fra kultserien Twin Peaks er drømmedansen til kortvokste Michael J. Anderson.
En ny film truer
Protestmarsjen utenfor Universals kontorer lar fortsatt vente på seg. Men med premieren på den første Hobbit-filmen rett rundt hjørnet, er det duket for ny kontrovers. Peter Jackson bruker heller ikke kortvokste i rollene til dvergkarakterer, og da eventyret har blitt delt opp i tre filmer, kommer det muligens langt flere protester fra kortvokste skuespillere i årene fremover. Heldigvis forsøker Asylum Films å lure deg også denne gangen og en liten trøst må være at samtidig som Hobbiten kommer på kino, vil du kunne kjøpe Age of the Hobbits på dvd, hvor flere roller er spilt av ekte pygmeer.
Anbefalte filmer:- The Terror of Tiny Town (1938) – Antakeligvis den eneste westerfilmen med kun kortvokste
- Even Dwarves Started Small (1970) – Wener Herzog raritet om kortvokste som gjør opprør
- Time Bandits (1981) – Monty Python + kortvokste = sant
- Dværgen (1973) – En merkelig thriller om en kortvokst som gjør damer til prostituerte heroinister
- Forbidden Zone – Tidenes mest absurde musikal, ribbet for politisk korrekthet
- Carnivale – En overnaturlig serie om et omreisende tivoli på 1930-tallet
© Copyright by Torgeir Blok