Spol tilbake
Da de fleste av oss kvittet oss med de store og klumpete VHS-kassettene for flere tiår siden, var det noen som så sitt snitt i å sanke inn og bevare minner om en svunnen tid. Etter hvert som DVD, BluRay og nå Ultra-HD har kommet med stadig bedre kvalitet på lyd og bilde, menes disse samlerne at slitte utleiekassetter ivaretar andre kvaliteter, som er helt uerstattelige.
Tekst:
Torgeir Blok
- Det er noe veldig spesielt å eie den originale utleiekassetten. Den har en historie, og du kan bare tenke deg hvor mange som har leid den til en date-night med dama, eller guttekveld med øl og popcorn. Mange kjøper også av nostalgien, for å minnes den gangen de leide akkurat den tapen da de var små, forteller samleren Kim David Johansen.
Det er imidlertid ikke bare nostalgien som gir de gamle kassettene verdi, og Kim David peker også på omslaget som rene kunstverk.
- Eskene er jo kjempestilige, og du finner ikke liknende cover-kunst i dag. Hvis du titter på dagens DVD og Bluray, så er det nesten alltid bare svevende hoder på coveret. I gamledager la distributørene mye mer tid i å produsere skikkelige kunstverk.
Samlingen hans består av mange hundre kassetter, deriblant flere signerte utgivelser av blant annet Brian Yuzna og Ruggero Deodato, samt Troma-legenden Lloyd Kaufman. Kim David forteller at det var spesielt skrekksjangeren som gjorde ham hekta i tenårene, og da norske VHS-utgivelser gjerne ble sensurert, lå mye av spenningen i å finne uklippede versjoner fra andre land.
- Før var det jo vanlig å gå til videobutikken for å sosialisere, og det var der jeg ble kjent med mange likesinnede som introduserte meg for utenlandske butikker hvor du fikk tak i helt usensurerte VHS-kassetter av filmer som var forbudt i Norge. Og det som er litt morsomt med utleiekassetter, er at man ofte legger merke til at filmer som har scener med nakenhet eller blod, gjerne har ekstra mye skurring akkurat der folk har spola frem og tilbake for å se de scenene om igjen.
Morsomme sitroner
Det er ikke bare blod og gørr det går i, for i samlingen til Kim David finner vi også flere israelske komedier.
- Jeg samler på de israelske filmene i Lemon Popsicle-serien, og der kjøper jeg absolutt alt jeg kommer over. Det er litt morsomt å se at de finnes i forskjellige versjoner og for eksempel en nederlandsk utgave har andre titler og en voice-over, mens en tysk versjon har helt annen musikk. Hvis noen tilbyr meg en 16mm eller 35mm print av Lemon Popsicle, så kjøper jeg nok de også, selv om jeg ikke har mulighet til å se de.
Kim David er overhodet ikke alene om å samle på VHS. Dette har gjort at de slitte leiekassettene har begynt å stige i verdi som gamle veteranbiler. For selv om mange i sin tid brukte mye penger på å kjøpe såkalte «home video»-kassetter, er det ikke disse som er mest verdt i dag.
- Det er leiekassettene folk vil ha, så det er de som er mye verdt. Her i Norge hadde vi såkalte «big box»-kassetter frem til 1991, og de små boksene som kom ut etter det er ikke særlig ettertraktet. Men de store kassettene er eldre og mer sjeldne, så de kan gå for flere hundre kroner. Det er kjøpers marked og det er ofte nostalgien som styrer prisen, da noen synes at akkurat én spesiell film har høy verdi fordi den minner dem om barndommen. Det er også mangfoldige filmer som aldri har blitt gitt ut på noen andre formater, så den eneste måten du kan se de er fortsatt på VHS.
Supersamleren
Det finnes noen få filmtreff der samlere møtes for å veksle kassetter, men Kim David forteller at det meste av handelen foregår online. Mange VHS-selgere har egne Facebooksider hvor de poster bilder av «nye» kassetter til salgs hver eneste dag, men brorparten av handelen foregår på større marked. En av disse er Facebookgruppen VHS Kjøpes & Selges, hvor over 800 medlemmer hyppig handler alt fra Sesam Stasjon til Aune Sands Dis for 100 kroner. En av de største samlerne her er Dag-Johnny Elnes, som eier over 30.000 VHS-kassetter.
- Jeg begynte sånn smått i 1981 da vi fikk den første VHS-spilleren, og fra 1990 var det samling på heltid. Jeg begynte å reise rundt i Norge, Sverige, Danmark, Hellas og Holland, besøkte bruktbutikker og loppemarkeder, og spurte om å få kjøpt alt jeg så. Etter hvert har jeg også kjøpt opp et par videobutikker, forteller Dag-Johnny.
Han samler alle big box-utgivelser han kommer over og har sortert de etter utgivelses-selskap. I tillegg til VHS eier han også rundt 15.000 DVDer og 1.000 BluRay. Attpåtil har han også samlet på LaserDisc, men solgte nylig hele samlingen på 300 filmer, for 10.500 kroner.
- Det at jeg solgte alle LaserDiscene samlet senket prisen totalt. For jeg ser mange folk selger enkelte LaserDiscer for opp mot 100 kroner per stykk. Men jeg måtte gjøre et valg, for jeg trengte pengene for å finansiere et DVD-kjøp.
Store penger
Noe av det mest ettertraktede for VHS-samlere er gamle tegnefilmer, men om du har loftet fullt av Disney-klassikere er det ingen grunn til å juble, da disse er bortimot verdiløse. Hvis du derimot har big box utleiekassetter fra videoselskapet Esselte, kan det godt hende du sitter på en liten formue.
- Noen samler utelukkende på tegnefilmer og det som kalles hvite Esselte-kassetter. Dette er superheltfilmer med blant annet Hulken og Spiderman, som veldig mange er ute etter. Sjeldenheten, og det at mange vil ha de, gjør at prisene kan bli helt vanvittige.
Om flere hundre kroner kan virke som en svimlende sum å betale for et utdatert, og for de fleste ubrukelig format, er det ikke på langt nær det dyreste. Den mest verdifulle kassetten Dag-Johnny eier, er den danske utleieversjonen av Cannibal Holocaust.
- Jeg har hatt den en gang tidligere, og da solgte jeg den for rundt 2.500 kroner. Nå har jeg endelig fått den tilbake, og det var noen som tilbad meg 5.000 kroner for den, men da sa jeg nei. Den er ekstremt sjelden og ettertraktet fordi danske utleiekassetter skulle sendes tilbake til leverandørene og ødelegges, så de skulle egentlig ikke være mulig å få tak i for privatpersoner. Derfor er det ikke mange eksemplarer i omløp, og hvis du har sett coveret, så sier det mer enn tusen ord. Det viser en dame som er spydet på en påle mens blodet renner nedover, og det var nok veldig sjokkerende på 80-tallet.
Kostbare kassetter
På Facebookmarkedet blir de aller fleste videokassettene solgt for minst 10 kroner, og Dag-Johnny anslår derfor at VHS-samlingen hans har en verdi for godt over 500.000 kroner om filmene skulle bli solgt en og en. Men om noen hadde tilbudt ham en hel million for samlingen, er han likevel ikke så sikker på om han ville takket ja.
- Nei, det ville vært vondt å kvitte seg med. Men jeg har hatt ekstremt mange dubletter, altså de jeg har dobbelt opp av, for når jeg kjøper opp store samlinger så kommer det med mange som jeg har fra før. Så de driver jeg og selger hele tiden, for de tar jo opp mye plass. Heldigvis jobber jeg på et møbellager, så jeg har ekstraplass til å lagre ting der også.
Flere samlere peker på plassmangel som største hinder for å utvide samlingen, og da Dag-Johnny skulle bygge nytt hus til familien, var en av betingelsene at kjelleren skulle bli hans eget filmmuseum. Av hele samlingen antar han å ha sett på rundt 10.000 filmer, og selv om mange av disse er 35 år gamle leiekassetter, påstår han at de fleste spiller like fint som de gjorde på 80-tallet.
- Det er veldig viktig at de blir lagret riktig, for hvis de får fuktighet så kommer muggen, og da får du hvite bånd. Men hvis man skulle hørt på de første spådommene, så skulle ingen VHS-kassetter virke i dag. En VHS som er så slitt at den er umulig å se på, har egentlig ikke verdi, men vi som samlere tar alltid vare på omslaget, for det finnes også noen som bare har kassettene og ikke coveret. Det er også noen filmer hvor det kun eksisterer coveret, og det ikke lenger finnes noen kjente eksemplarer av kassetten, og da blir også coveret verdifullt.
VHS-junkier
En annen av de som kjøper og selger VHS på Facebook, er Aleksander Serigstad. Han er halvparten av den populære norske youtube-duoen Filmjunkiene, som begynner hver youtube-video med en VHS som trykkes inn i en spiller, før de anmelder gamle filmer.
- Det er noe sjelfullt over det å eie enkelte filmer i det formatet de kom ut. Klassikere som Taxi Driver er kulere å ha på Bluray i den kvaliteten de fortjener, men en film som Clash of the Ninjas, den må du ha på VHS. Det finnes også mange filmer som er veldig bra, men fikk litt smal distribusjon som gjorde at de lenge bare var å finne på VHS. Mange av de vil nok ikke dukke opp på BluRay heller, sier youtube-stjernen.
Til motsetning av Dag-Johnny, samler ikke Aleksander på hva som helst, og for ham er det jakten på skjulte skatter som gjør VHS-markedet så spennende.
- En morsom raritet er for eksempel at det finnes en norsk VHS-utgave av horrorkomedien Dead Heat, som er den eneste utgivelsen av den filmen i verden med noen ekstra scener som egentlig ble klippet vekk. Selv regissøren kan ikke skjønne hvordan de havnet på denne norske VHS-kassetten, så den har derfor blitt ganske ettertraktet.
Om filmene som anmeldes av Filmjunkiene ikke akkurat har vunnet Oscar-statuetter, er det likevel ingen tvil om at de har vært betydningsfulle for mange. Aleksander innrømmer at Filmjunkiene kanskje gir B-filmer overraskende høye karakterer, men forklarer at noe av tanken bak er å anmelde filmene på sine egne premisser.
- Da vi anmeldte Hard Ticket to Hawaii, som er en fjollete actionkomedie med blodtørstige slanger og Playboy-modeller i hovedrollene, ga vi den 8 av 10 poeng. Det høres kanskje ut som en drøyt høy karakter, men filmen er vanvittig underholdende og fornøyelig «over the top». Dagens filmskapere har også gitt kunstnerisk anerkjennelse til mange gamle filmer som tidligere ble sett ned på som snuskete voldsfilmer. Nicolas Winding Refns Neon Demon er for eksempel full av referanser til Mario Bava og Dario Argento, og norske filmskapere som Patrik Syversen, Even Benestad og Arild Østin Ommundsen, har alle dratt frem Texas Chainsaw Massacre som inspirasjonskilder.
Tidsmaskin til 80-tallet
Denne renessansen av VHS-æraens lekende form for filmskaping har vokst seg stadig større de siste årene. En gang latterliggjorte B-filmer fra 80-tallet, som Deadly Prey og Samurai Cop, har i nyere tid fått såpass store fangrupper online at begge klarte å samle inn penger til å spille inn hver sin flunkende nye oppfølger over 30 år seinere. Nå som barn av 80-tallet har etablert seg som filmskapere, har det også sprunget frem en ny retro-sjanger, med filmer som Hobo with a Shotgun, The FP, Hot Tub Time Machine, Detention, Turbo Kid og Kung Fury. For å understreke nostalgifaktoren ble begge de to sistnevnte også gitt ut på VHS.
Formatet lever likevel på lånt tid, og i år sluttet det aller siste japanske elektronikkfirmaet, Funai Electric Company, å produsere VHS-spillere. Men om mange filmelskere for lengst har forbarmet seg over nyere formater, er det samtidig unektelig at stadig skarpere bilder også har gjort det enklere å se filmatiske «feil», som dårlige spesialeffekter og sminke. Dette er atter en grunn til at fler og fler ser verdien av VHS, og mener at noen filmer rett og slett gjør seg best på kassett.
Så
hvis du virkelig vil gjenoppleve noen av de skjulte skattene som kom ut av
videoens storhetstid, kan du nesten ikke gjøre det mer fornøyelig enn om du børster
støv av videospilleren på loftet, leter opp en gammel kassett, justerer
trackingen, og håper at spilleren ikke spiser båndet.
© Copyright by Torgeir Blok